"Az egészség nem minden, de a minden egészség nélkül semmi"

2009. május 26., kedd

Elhízás - túlsúly

Elhízás - Túlsúly

Az elhízás, főként a zsírbő étrend 5 betegségcsoportban 12 betegség kialakulását segíti elő mint veszélyeztető (rizikófaktor):

1. a szív- és érrendszer betegségei: szívelégtelenség, koszorúsér-betegségek, magas vérnyomás, agyi érbetegségek, visszérbetegségek.

2. szív- és légzési elégtelenség különböző formái.

3. anyagcsere betegségek: cukorbaj, hiperlipoproteinaemia, köszvény.

4. mozgásszervi degeneratív betegségek 8artrózisok).

5. gyomor- és bélbetegségek, epekőbetegség, zsírmáj.

Az elhízás okait kutatva nemcsak a zsírbő étrend hibáztatható, hanem a cukorkorszak is. Yudkin Professzor szerint, ma két hét alatt eszünk annyi cukrot, amennyit elődeink 200 évvel ezelőtt 12 hónap alatt. Egy amerikai átlagpolgár 1822-ben naponta 2 kávéskanál cukrot fogyasztott, de lehet hogy annyit se. 1870 körül a napi felhasználás 11 kávéskanálra emelkedett. 1905-re a cukorfogyasztás megduplázódott és 1970 óta naponként 32 kávéskanál cukornál tartunk. Nemcsak kanalazott cukor, hanem édesség formájában is, édesipari termékek, édes üdítőitalok, torták, sütemények, dzsemek, pudingok, fagylalt stb. Magyarországon több mint 800-féle édesség kerül forgalomba, a fővárosi szakboltokban 160-170 féle édesipari cikk között lehet válogatni. Egy szelet tejszínhabos torta legkevesebb egy kávéskanál cukrot, egy üveg (egyharmad liter) gyümölcslé , kóla 8 kávéskanál cukrot rejt. Az NDK-ban a fejenkénti cukorfelhasználás az 1960. évi 29,3 kg-ról 1971-re már 35,2 kg-ra emelkedett. Csupán egy év alatt (1970-től 1971-ig) az emelkedés 800 g. Minden európai országban hasonló az emelkedés.

Évszázadokig az édesség, a cukor csak a gazdagok drága csemegéje volt, mintegy 150 év alatt vált fokozatosan tömegcikké, mivel a múlt század harmincas éveiben kezdik építeni Európa-szerte a nagy teljesítményű cukorgyárakat. A tisztított gyári cukor (az üres kalória) megjelenése és tömeges fogyasztása nem illik az ember évmilliók során kialakult anyagcsere-rendszerébe. "Míg a cukrok gyors fölszívódása a szövetek raktározóképességét akutan és egyenetlenül terheli, addig az összetett szénhidrátok (pl. a teljes gabonalisztből készült ételek) a kevésbé erőteljes és hosszabb ingerlő hatás révén alkalmasabbak a szervezetben történő harmónikus beépüléshez.

A fokozott zsírfogyasztással együtt az elhízásban bűnös a cukor is, tehát az elhízással járó betegségekben is. Ezenfelül a betegségek közvetlen oka is lehet Yudkin professzor szerint nagyon veszélyes táplálék, közvetlenül felelőssé tehető -sokkal inkább, mint az állati zsírok, a koleszterin- korunk betegsége, a szívtrombózis (az infarktus) kiváltásában. Lényeges, sokszor döntő szerepet játszik a cukorbetegség, súlyos emésztési zavarok (diszpepsziák), látási zavarok, bizonyos bőrbajok (akne, szeborröás dermatitisz) létrejöttében. a köszvényesek középértékben napi 103 gramm cukrot esznek, a fele annyit fogyasztó kontroll csoporttal szemben. egyes megfigyelések arra utalnak, hogy talán összefüggés van a cukor és a rák között is. A katasztrofálisan korán kezdődő és egyre nagyobb számú fogszuvasodás előidézésében a cukor hibáztatható, főként ha hiányzik a rendszeres fogápolás. "A legtöbb bajt az étkezések között fogyasztott ragadós édességek, sütemények és kekszek okozzák, főleg akkor, ha sokáig a szájban maradnak.

A cukor, kisérletek alapján megállapíthatóan, a máj elzsírosodását okozza (amit az alkoholfogyasztás és a zsírbő étrend támogat). A fehérje kihasználhatóságát csökkenti a fokozott cukortartalmú étrend. A cukor kétségtelenül rövidíti az élettartamot. Ha a hosszabb élettartamot az ember 70 esztendejével tekintjük egyenértékűnek, akkor a bőséges cukortartalmú étrend 51 évre csökkenti az emberéletet.

Smidth a Lancet egyik 1964. évi számát idézve mondja ki: "a cukorgyártásról kiderült, hogy nagyobb csapást jelent a civilizált ember számára, mint a dohány felfedezése". Élettani szempontból nincs szükség cukorra, teljesen nélkülözhető, elhagyható.

Forrás: Dr. Oláh Andor Reformkonyha

Dr. Hummel Mikrorostos BIOgél

Biológiailag aktív emésztő enzimeket, mikroorganizmusokat és szervezetbarát mikroflórát tartalmaz, amely pótolja a hiányos bélnyálkahártyát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése